T.C.
ANTALYA VALİLİĞİ
İl Emniyet Müdürlüğü
Sayı : B.05.1.EGM.4.07.-35382-2012/ 03/04/2012
Konu : Piroteknik Maddeler.
İlgi :a) 14.08.1987 tarih ve 87/12028 Karar Sayılı “Tekel Dışı Bırakılan Patlayıcı Maddelerle Av Malzemesi ve Benzerlerinin Üretimi, İthali, Taşınması, Saklanması, Depolanması, Satışı, Kullanılması, Yok Edilmesi, Denetlenmesi Usul ve Esaslarına İlişkin Tüzük” te değişiklik yapan 14.05.2001 tarih ve 2001/2443 Karar Sayılı ve 23.05.2001 tarih ve 24410 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren Tüzük.
b) İçişleri Bakanlığının 06.04.2006 tarih ve 32 sayılı genelgesi.
c) İçişleri Bakanlığının 09/06/2006 tarih ve 52 sayılı genelgesi
MADDE-1 AMAÇ VE KAPSAM :
Ülkemizde resmi ve milli bayramlar ile çeşitli açılışlarda, özel günlerde ve kutlamalarda havai fişek diye tabir edilen Piroteknik maddelerin kullanımında önemli miktarda artış olduğu görülmektedir.Bu maddelerden şenlik ve işaret fişeği olanların son zamanlarda bazı illegal toplumsal olaylarda güvenlik güçlerine karşı kullanıldığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte, bu maddelerin satış ve kullanımına ilişkin usul ve esasların mevzuatta açıkça belirlenmemiş olması, izinsiz ve usulüne aykırı kullanım, güvenlik önlemlerinin alınmaması gibi nedenlerle Piroteknik maddelerden kaynaklanan yaralanma ve ölüm olaylarında artış olduğu gözlemlenmektedir. Ayrıca, bu maddelerin izinsiz, zamansız veya uygunsuz yerlerde kullanımından ötürü halkımızda korku, heyecan ve panik yaşanmakta, halkın can ve mal güvenliği tehlikeye girmektedir. İlgi (b) sayılı genelge ile yukarıda belirtilen aksaklıkların giderilmesine yönelik olarak Valiliklerce yürütülen iş ve işlemlerde uygulamada birlik ve beraberliğin sağlanması için, ilgi (a) tarih ve 6551 Sayılı Kanun ve bu Kanunun ik maddesine göre hazırlanarak yürürlüğe giren 87/12028 Karar sayılı Tüzük kapsamında bulunan Piroteknik maddelerin muhafazası, satışı, taşınması ve kullanılmasına ilişkin işlemlerin düzenlenmesi amaçlanmıştır.
MADDE-2 TANIMLAR :
Piroteknik ( Pyrotechnic) Maddeler: Şenlik ve İşaret Fişekleri ile Oyun ve Eğlence Aracı olan; ısıveren reaksiyonların bir sonucu olarak ısı, ışık, ses, gaz veya duman ya da bunların kombinasyonu yoluyla bir etki yaratmak amacıyla tasarlanan madde ya da maddelerin karışımı şeklinde tanımlanarak oyun ve eğlence aracı olan patlayıcı maddeler ile birlikte şenlik ve işaret fişekleri şeklinde iki kısma ayrılmıştır.
A) Şenlik ve İşaret Fişekleri: El maytabı ve çanak maytabı gibi her türlü maytapları, şerit, işaret, aydınlatma fişekleriyle veri işaret fişekleri, havai fişekler, patlaklı ve yıldızlı roketler ve demir yollarında uyarı amacıyla kullanılan kestane fişekleri gibi her türlü fişekler ve roketleri, sinyal, gök yıldızlı ve kestaneli bombalar, renkli ve renksiz duman ve sis bombaları ile hakem bombası ve yer topları gibi her türlü Piroteknik bombaları, ateş çemberi, rozet güneşi, kayaş güneşi gibi her türlü döner mamuller, altın veya gümüş yağmuru, Romen kandili, serpantin, mızrak, Çin ateşi gibi diğer şenlik malzemelerini ifade eder.
B) Oyun ve Eğlence Aracı Olan Patlayıcı Maddeler: İçinde taneli kara barut bulunan kurbağa ve böcek şeklindeki eğlence malzemesini, adi fırfır maytapları, çiçek yağmuru saçan maytaplar, İspanyol maytapları, şenlik mumları gibi klorat ve fosfor karışımı ile üretilen patlayıcı oyuncak malzemelerini, şerit halindeki kağıt kapsüller, oyuncak tabanca mantarları, mukavva kapsüllerini ifade eder.
SAYFA -2-
Satıcı, Depolayıcı ve Tüketicilerin Gruplandırılması :
İlgi (a) sayılı Tüzüğün 83. Maddesinde, İzin Belgesinde belirtilen en yüksek miktarlara gore patlayıcı maddeleri kullanacak ve satacak olanlar üç gruba ayrılmıştır.
Birinci Grup: Perakende satıcılar, kuyucular ve az miktarda patlayıcı madde kullananlar. Bunlar depo kurmak zorunda değildirler.(Brüt 5kg şenlik ve işaret fişeği bulundurabilirler.)
İkinci Grup: İki tondan az patlayıcı madde depolayacak olan satıcılar, taş ocakları, çimento fabrikaları, küçük maden ocakları işleticileri, kanal açma, tarıma elverişli saha hazırlama işlerini yüklenenler gibi tüketiciler.
Üçüncü Grup: İki ton ve daha çok patlayıcı madde depolayacak satıcı ve tüketicilerle, maden işletmeleri ve stok amacıyla kurulmuş büyük dağıtım merkezleridir.
MADDE-3 DAYANAK :
1. 18/05/1955 tarih ve 6551 sayılı Barut Ve Patlayıcı Maddelerle Silah Ve Teferruatı Ve Av Malzemesinin İnhisardan Çıkarılması Hakkında Kanun.
2. 14/07/1934 tarih ve 2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu,
3. 10/06/1949 tarih ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu,
4. 12/03/1983 tarih ve 2803 sayılı Jandarma Teşkilatı Görev ve Yetkileri Kanunu,
5. 11/08/1983 tarih ve 18132 sayılı Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe giren 2872 sayılı Çevre Kanunu,
6. 29/09/1987 tarih ve 12028 sayılı Tekel Dışı Bırakılan Patlayıcı Maddelerle Av Malzemesi ve Benzerlerinin Üretimi İthali, Taşınması, Saklanması, Depolanması, Satışı, Kullanılması, Yok Edilmesi, Denetlenmesi, Usul ve Esaslarına İlişkin Tüzük
7. 19/09/1989 tarih ve20287 sayılı Patlayıcı Maddelerin Yok Edilmesi Usul Ve Esaslarına Dair Yönetmelik.
8. 11/07/2002 tarih ve 24812 sayılı Patlayıcı Madde Ateşleyici Yeterlilik Belgesinin Verilmesi Esas Ve Usullerinin Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik.
9. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 27/01/2004 tarih ve 328-26322 sayılı yazısı.
10. 31/03/2005 tarih ve 25772 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5326 sayılı Kabahatler Kanunu
11. 01/04/2005 tarihinde yürürlüğe giren 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu
12. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2004/84 sayılı genelgesi.
13. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2006/32 sayılı genelgesi.
14. Antalya Valiliğinin 02/06/2008 tarih ve 1648 sayılı tamimi.
TÜZÜK HÜKÜMLERİ SAKLI KALMAK KAYDI İLE PİROTEKNİK MADDE OLARAK ADLANDIRILAN ŞENLİK VE İŞARET FİŞEKLERİ İLE OYUN VE EĞLENCE ARACI OLAN PATLAYICI MADDELERİN MUHAFAZASI, SATIŞI VE KULLANILMASI
Tüzük hükümlerine göre yapılan kontrol ve denetimlerde tespit edilen eksiklik ve aksaklıklarla ilgili yine Tüzük hükümleri uygulanır.
MADDE-4 MUHAFAZA :
· Piroteknik madde üreticileri ile 2. ve 3.grup satıcılar ürettikleri piroteknik maddeleri Tüzükte belirtilen depolarda muhafaza etmek zorundadır.
· 1.grupta yeralan perakende av bayilerinin depo kurma zorunluluğu olmamakla birlikte, Perakende Av Bayileri ile Piroteknik madde satış izni bulunan işletmeler, patlayıcı maddeleri içleri uygun bir malzemeyle ateşe dayanıklı hale getirilmiş, üzerinde etiketi bulunan, çelikten yapılmış özel kasa, sandık ya da dolaplar içinde saklamak ve yangın çıkması halinde bu patlayıcı maddeleri derhal uzak ve güvenli bir yere taşıyacak şekilde muhafaza etmek zorundadırlar.
· Oyun ve eğlence aracı olan piroteknik maddeleri 1., 2. ve 3. grup patlayıcı maddeleri satış izni bulunanlar cinslerine gore ayrı ayrı yangına dayanıklı sandık, kasa, dolap ve bölümlere yerleştirmek şartı ile izin belgesi talebinde beyan ettikleri miktarda bulundurabilirler.
SAYFA-3-
Şenlik ve işaret fişekleriyle oyun ve eğlence aracı olan patlayıcı maddelerin bir seferde brüt beş kilograma kadar olan miktarlardaki satışları serbesttir
1. grup perakende av bayileri Brüt 5Kg’a kadar şenlik ve işaret fişeği bulundurabilirler.Brüt 5kg’dan fazla şenlik ve işaret fişeği satışı yapmak istemeleri halinde depo kurmak zorunda olup, işin geçici olması halinde, izin belgeli bir depo sahibinden depo kiralayabilirler. Kamu kuruluşları dışında kalanlar kira sözleşmelerini veya muvafakatnameleri noter önünde yapmak zorunda olup depolarında veya muvafakat aldıkları, kiraladıkları, depoda muvafakat verilen miktar kadar muhafaza edebilirler.Bunlar kiraladıkları veya kurdukları depolarından brut 5kg’dan fazla satış yapmak istediklerinde 87/12028 sayılı Tüzüğün 53.maddesi gereği yerel Emniyet Makamlarından imkan olmadığı takdirde yerel İlçe Jandarma Komtanlıklarından taşıma izin belgesi almak zorundadırlar
Yangın çıkması halinde bu patlayıcı maddeleri derhal uzak ve güvenli bir yere kolayca taşıyabilecek şekilde muhafaza edeceklerdir.
Piroteknik maddelerin yetkili idarece verilmiş, depolama ve satış izin belgesi olanlar dışında, bakkal, pastane, hırdavatçı, kırtasiyeci, oyuncakçı, seyyar olarak satış yapan tablacılar ve benzeri yerler ile fuar, pazar ve panayır alanlarında açılan standlarda bulundurulması, depolanması ve satışı yasaktır. Bu tür maddeleri yetkili idarece verilmiş satış ve depolama izin belgesi olmadan elinde bulunduranlar kendilerine yapılan tebliğ tarihinden itibaren (15) onbeş gün içerisinde, aldıkları yere iade edecekler veya izin belgeli bir depoya geçici olarak nakledecekler, bunların mümkün olmaması halinde ise piroteknik maddeleri perakende satın alma ve satış izin belgesi veya av malzemeleri satıcılık bayilik belgesi olan bayilere devredeceklerdir.
MADDE-5 SATIŞ :
a) Şenlik ve İşaret Fişeklerin Satışı :
1) Şenlik ve İşaret fişeklerinin (18) yaşından küçüklere satılması yasaktır.
2) Piroteknik madde üretim ve satış izni bulunanlara,
3) İşyerlerinde bir defada brüt 5 kg.’dan fazla şenlik ve işaret fişeği bulunduramayacakları dikkate alınarak, 1.grup perakende av bayilik belgesi bulunanlara,
4) 2. veya 3. grup piroteknik madde satış izni bulunanlara,
5) Şenlik ve işaret fişeklerinin kullanımı için, mülki amirlikten izin almış (18) yaş ve üzeri kişilere ve (A) sınıfı Ateşleyici Yeterlilik Belgesi sahiplerine satabilirler.
b) Oyun ve Eğlence Aracı olan Piroteknik Maddelerin Satışı :
Oyun ve Eğlence Aracı olan Piroteknik Maddelerin (18) yaşından küçüklere satılması yasaktır.
MADDE-6 KULLANILMASI :
a) Şenlik ve İşaret fişeklerinin kullanımı;
Şenlik işaret ve fişeklerini kullanma talebinde bulunanların, bu işi bilen bir sorumlu (A sınıfı ateşleyici yeterlilik belgesi bulunan en az bir ateşleyici) göstererek mülki amirlikten izin almak için enaz BİR İŞ GÜNÜ ÖNCE MÜRACAAT ETMELERİ GEREKMEKTEDİR. Söz konusu iznin alınabilmesi için başvuru dilekçesine aşağıdaki belgeler eklenir.
İstenecek Belgeler
1. Talep sahibinin vereceği, kullanılacak Piroteknik maddenin cinsini, miktarını, yeri ve zamanı, kullanacak olan kişileri ve hangi amaçla kullanılacağını da belirtir dilekçe,
2. Süresi geçerli “A” sınıfı ateşleyici yeterlilik belgesi,
3. Ateşleme işini yapacak olanların, bu maddelerin kullanılmasında doğabilecek her mesuliyet ve sorumluluğu kabul ettiklerine dair noterden verecekleri taahhütname,
4. Bu maddelerin naklini talep sahibinden başkası yapacaksa, nakil görevlilerine verilecek nakilci vekâletnamesi
5. Nakil görevlilerinin, bu maddeleri taşıma esnasında doğabilecek her türlü mesuliyet ile sorumluluğu kabul ettiğine dair noterden vereceği taahhütname,
6. Piroteknik maddeleri kullanacak gerçek veya Tüzel kişi tarafından alınacak Tehlikeli Maddeler Zorunlu Sorumluluk Poliçe aslı ve fotokopisi.Piroteknik maddeleri nakledenlere ait Güvenlik Belgesi fotokopisi (Nakledecek şahsın sınıfı ateşleyici yeterlilik belgesi var ise bu belge aranmaz)
SAYFA-4-
Bu belgelerin tamamlanmasından sonra bu maddelerin kullanılacağı yer bakımından genel güvenlik ve asayiş yönünden sakıncasının bulunmadığının anlaşılması halinde Yerel Mülki Amirlikten onay alınacaktır.
b) Oyun ve Eğlence Aracı olarak Kullanılan Piroteknik Maddelerin kullanımı;
· Oyun ve Eğlence aracı olan piroteknik maddelerin kullanımında çocukların sağlığı açısından tehlikeli olduğu Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu Kararı ile ortaya konulan ve özellikle küçük çocuklarda zehirlenmelere, yanıklara kalıcı ve geçici görme ve işitme kaybına yol açabildiğinden bu maddeleri 18 (On sekiz) yaş ve üzerindeki kişiler satmaya yetkili yerlerden satın alarak kullanabilirler. Bu maddelerin satışında ve kullanımı için (A) sınıfı ateşleyici yeterlilik belgesi aranmaz.
· Oyun ve eğlence aracı olan piroteknik maddeler gün içerisinde havanın kararmasına kadar 18 (on sekiz) yaş ve üzerindeki kişilerce bulundurulabilir ve kullanılabilir, 1. Grup perakende patlayıcı madde satın alma ve satış izin belgesi bulunan şahıslarca bulundurulabilir ve satılabilir. Havanın kararmasından sonra bu maddelerin yetkili idarece verilmiş satış izin belgesi bulunmayan şahıslarca bulundurulması, satılması ve kullanılması yasaktır.
Havai Fişek Atış Şekli
1. Ulusal Bayramlar, milli günler mahalli kurtuluş günlerinde, ulusal ve uluslararası toplantı ve kongreler gibi istisnai durumlar dışında havai fişek atımına izin verilmeyecek izin verilmesi durumunda 2,5-5 inç’i geçmeyecektir.
2. Karadan kesinlikle atım yapılmayacak denizden ve kıyıya asgari 200metre açıktan ve atışa uygun bir platform üzerinden yapılacaktır.
3. Havai fişek gösterileri 20.00-22.00 saatleri arasında yapılacaktır.
4. Piroteknik maddelerin ateşleme işi, “A” sınıfı ateşleyici yeterlilik belgesi olan bir sorumlu tarafından yapılacak olup, belgesi olmayan kişilere kesinlikle atış yaptırılmayacak ve izin verilmeyecektir.
5. Ateşleme işini bizzat yapacak olanın ayırt edilmelerini kolaylaştırmak için reflektörlü ikaz yeleği, koruyucu gözlük ve başlık giymeleri gerekmektedir.
6. Havai fişek gösterilerinde can ve mal güvenliği açısından güvenlik çemberinin yarıçapı fişeğin yükseliş mesafesinin iki katı olacaktır.
· Piroteknik maddelerin kullanılacağı yer veya kullanılacak miktar göz önünde bulundurularak Mülki Amirlikçe gerekli görülen hallerde aşağıdaki tedbirler aldırılacaktır.
· Daha fazla yangın tüpü, yangın kovaları ile yeterince su ve kum,
· Ambulans
· İtfaiye
· Piroteknik maddelerin kullanılacağı alana görevliler haricindekilerin girmesini engelleyecek şekilde şerit veya bariyer ile tecrit önlemi,
· İlk yardım çantası gibi emniyet tedbirleri.
HAVAİ FİŞEK ATIMININ YASAK OLDUĞU YERLER :
1-Petrol, gaz, doğalgaz, trafo dağıtım şebekesi bulunan yerlerde,
2-Kolayca tutuşabilecek ağaçlık alan ve çevresine yakın yerlerde,
3-Kamuya ait açık alanlar yol ve oturma alanları, atış alanı kapsamı dışında olup bu alanlarda atış yapmak yasaktır.
4-Antalya Havalimanı çevresinden yapılacak şenlik ve işaret fişeği atımlarında, Atım yapılacak tarihten 10 gün once Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne müracaat edilerek alınacak izin yazısı ile atım yapılacak yer Mülki Amirliğine müracaat edilecektir. Havaalanı iniş ve kalkış güzergahında yer alan Havaalanı uçuş paterni bölgesi olan kuzeyde Isparta yol kavşağı Altınova orta mahalle arasında, “Kuzeybatı kara tarafından 36 59 30N – 030 47 00 E ile Kuzeydoğu kara tarafında 36 59 30 N-030 52 00E, Güneyde ise PTT kampı Antalya Balıkevi arasında deniz tarafından, Güneydoğu kısmında 36 50 00N-030 50 55E ile Güneybatı kısmında 36 50 00N-030 46 00E koordinatlarında yer alan bölgenin havaalanı uçuş paterni bölgesi ilan edildiğinden her iki bölge arasında deniz üzerinden de olsa havai fişek atımı yasaktır.
SAYFA-5-
CEZAİ MÜEYYİDE
1- Şenlik ve işaret fişekleri ile oyun ve eğlence aracı olarak kullanılan piroteknik maddeleri (18) yaşından küçüklere satanlar hakkında Valiliğimizce, 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 66. maddesinin vermiş olduğu yetkiye dayanarak 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. maddesi gereğince cezalandırılması,
2- Satılmasına ve bulundurulmasına izin verilmeyen izin belgesi bulunmayan bakkal, pastane, hırdavatçı, kırtasiyeci, oyuncakçı, seyyar olarak satış yapan tablacılar fuar, pazar ve panayır alanlarında açılan standlarda oyun ve eğlence aracı olan patlayıcı madde ile şenlik ve işaret fişeklerini bulunduranlar ve satanlar hakkında Valiliğimizce 5442 sayılı İl idaresi Kanunu’nun 66.maddesinin vermiş olduğu yetkiye dayanarak 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32.madddesi gereğince işlem yapılması,
3- Şenlik ve İşaret fişeklerinin kullanılmasına ilişkin saatlere uymayanlar hakkında Valiliğimizce 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 66. maddesinin vermiş olduğu yetkiye dayanarak 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. maddesi gereğince cezalandırılmalarına karar verilmesi;
4- Bu yönergede belirtilen hükümlere uyulmaması halinde, zabıtaca derhal men edilecek ve tespit edilen uygunsuzluğun konusuna göre; 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 170 ve 174. maddeleri, 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 18, 32 ve 36. maddeleri, 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11 ve 66. maddeleri, 2872 sayılı Çevre Kanununun 14 ve 20. maddeleri, 87/12028 karar sayılı Tüzüğün 129. maddesi,PVSK.’nın 14.maddesi ile Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliğinin 5, 7, 28 ve 56. maddeleri gereğince cezai ve hukuki takibat yapılacaktır.Satılmasına bulundurulmasına izin verilmeyen izin belgesi bulunmayan yerlerde bulunduğunun tespiti halinde bu maddeleri kendilerine verilen sure içerisinde aldıkları yere iade edecekler veya kiraladıkları izin belgeli bir depoya nakil edeceklerdir.
GEÇİCİ MADDE -1: Yönergenin yürürlüğe girmesine müteakip, bu hükümlere aykırı olarak bakkal, pastane, hırdavatçı, kırtasiyeci, oyuncakçı, seyyar olarak satış yapan tablacılar, fuar, pazar ve panayır alanlarında açılan stantlarda oyun ve eğlence aracı olan patlayıcı madde ile şenlik ve işaret fişeklerini bulunduran işyerlerinin, Yönergenin yayımlanmasına müteakip (30) Otuz gün içerisinde bu tür maddeleri derhal aldığı yere iade etmeleri, bunların mümkün olmaması halinde ise piroteknik maddeleri perakende satın alma ve satış izin belgesi veya av malzemeleri satıcılık bayilik belgesi olan bayilere devredecekler, aksine hareket edenler hakkında gerekli cezai müeyyide uygulanacaktır.
Yukarıda belirtilen Kanun, Yönetmelik, Tüzük ve Genelge maddelerine istinaden adli ve idari işlemlerin yapılacağının yerel basın ve yayın organları vasıtasıyla halkımıza ilanen duyurulmasının uygun olacağı hususunu;
Tensiplerinize arz ederim.
Dr. Ali YILMAZ
İl Emniyet Müdürü
1.Sınıf Emniyet Müdürü
Uygun görüşle arz ederim
…./04/2012
Fuat ERGÜN
Vali Yardımcısı
OLUR
…./04/2012
Dr. Ahmet ALTIPARMAK
Vali
PROTEKNİK MADDELİRİN USULSÜZ SATILMASI, DEPOLANMASI, TAŞINMASI ve KULLANILMASI HALİNDE UYGULANACAK MÜEYYİDELER:
a) 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nda yer alan hükümler
“Madde 11- ……
C) İl sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi valinin ödev ve görevlerindendir.
Bunları sağlamak için vali gereken karar ve tedbirleri alır. Bu hususta alınan ve ilan olunan karar ve tedbirlere uymayanlar hakkında 66 ncı madde hükmü uygulanır.
“Madde 66- İl genel kurulu veya idare kurulları yahut en büyük mülkiye amirleri tarafından kanunların verdiği yetkiye istinaden ittihaz ve usulen tebliğ veya ilan olunan karar ve tedbirlerin tatbik ve icrasına muhalefet eden veya müşkülat gösterenler veya riayet etmeyenler hakkında hareketi ayrı bir suç teşkil etmediği takdirde Türk Ceza Kanunu’nun 526 ncı maddesi uygulanır.”
v 765 sayılı Türk Ceza Kanunun 526 maddesindeki düzenleme, 01/04/2005 tarihinde yürürlüğe giren 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 222. maddesinde düzenlenmiş olup, konu ile ilgili yaptırım TCK.526 dan çıkartılmıştır. Bu maddeye riayet etmeyenlere 5326 sayılı kanunun 32. maddesi uygulanmaktadır.
b) 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda yer alan hükümler
“Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması
Madde 170- Kişilerin hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından tehlikeli olacak biçimde ya da kişilerde korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda;
a) Yangın çıkaran,
b) Bina çökmesine, toprak kaymasına, çığ düşmesine, sel veya taşkına neden olan,
c) Silâhla ateş eden veya patlayıcı madde kullanan,
Kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Yangın, bina çökmesi, toprak kayması, çığ düşmesi, sel veya taşkın tehlikesine neden olan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.”
“Tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi
Madde 174- Yetkili makamlardan gerekli izni almaksızın, patlayıcı, yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı, boğucu, zehirleyici, sürekli hastalığa yol açıcı nükleer, radyoaktif, kimyasal, biyolojik maddeyi imal, ithal veya ihraç eden, ülke içinde bir yerden diğer bir yere nakleden, muhafaza eden, satan, satın alan veya işleyen kişi, üç yıldan sekiz yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Yetkili makamların izni olmaksızın, bu fıkra kapsamına giren maddelerin imalinde, işlenmesinde veya kullanılmasında gerekli olan malzeme ve teçhizatı ihraç eden kişi de aynı ceza ile cezalandırılır.
Bu fiillerin suç işlemek için teşkil edilmiş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
Önemsiz tür ve miktarda patlayıcı maddeyi satın alan, kabul eden veya bulunduran kişi hakkında, kullanılış amacı gözetilerek, bir yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.”
Sağlık için tehlikeli madde temini
MADDE 194. - (1) Sağlık için tehlike oluşturabilecek maddeleri çocuklara, akıl hastalarına veya uçucu madde kullananlara veren veya tüketimine sunan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Gürültüye neden olma
Madde 183- İlgili kanunlarla belirlenen yükümlülüklere aykırı olarak, başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye neden olan kişi iki aydan iki yıla kadar hapis ve adli para cezası ile cezalandırılır.
c) 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nda yer alan hükümler
Mülkiyetin kamuya geçirilmesi
MADDE 18.- (1) Kabahatin konusunu oluşturan veya işlenmesi suretiyle elde edilen eşyanın mülkiyetinin kamuya geçirilmesine, ancak kanunda açık hüküm bulunan hallerde karar verilebilir.
(2) Mülkiyetin kamuya geçirilmesine ilişkin karar, eşyanın;
a) Kullanılmaz hale getirilmesi,
b) Niteliğinin değiştirilmesi,
c) Ancak belli bir surette kullanılması,
Koşullarından birinin yerine getirilmesine bağlı olarak belli bir süre geciktirilebilir. Belirlenen süre zarfında koşulun yerine getirilmemesi halinde eşyanın mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir.
(3) Mülkiyetin kamuya geçirilmesine ilişkin karar kesinleşinceye kadar ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından eşyaya elkonulabileceği gibi; eşya, kişilerin muhafazasına da bırakılabilir.
(4) Eşyanın mülkiyeti, kanunda açık hüküm bulunan hallerde ilgili kamu kurum ve kuruluşuna, aksi takdirde Devlete geçer.
(5) Eşyanın mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilebilmesi için fail hakkında idarî para cezası veya başka bir idarî yaptırım kararı verilmiş olması şart değildir.
(6) Kaim değerin mülkiyetinin kamuya geçirilmesine de karar verilebilir.
(7) Mülkiyeti kamuya geçirilen eşya, başka suretle değerlendirilmesi mümkün olmazsa imha edilir.
(8) Mülkiyetin kamuya geçirilmesine ilişkin karar, kesinleşmesi halinde yerine getirilir.
“Emre aykırı davranış
Madde 32- Yetkili makamlar tarafından adlî işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye yüz Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bu cezaya emri veren makam tarafından karar verilir.
Bu madde, ancak ilgili kanunda açıkça hüküm bulunan hallerde uygulanabilir.
1.3.1926 tarihli ve 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 526 ncı maddesine diğer kanunlarda yapılan yollamalar, bu maddeye yapılmış sayılır.”
“Gürültü
Madde 36- Başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde gürültüye neden olan kişiye, elli Türk Lirası idarî para cezası verilir.
Bu fiilin bir ticarî işletmenin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde işletme sahibi gerçek veya tüzel kişiye bin Türk Lirasından beşbin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir.
Bu kabahat dolayısıyla idarî para cezasına kolluk veya belediye zabıta görevlileri karar verir.”
2872 sayılı Çevre Kanunu’nda yer alan hükümler
“Gürültü
Madde 14 - Kişilerin huzur ve sükununu, beden ve ruh sağlığını bozacak şekilde yönetmelikle belirlenen standartlar üzerinde gürültü çıkarılması yasaktır. Fabrika, atölye, işyeri, eğlence yeri, hizmet binaları, konutlar ve ulaşım araçlarında gürültünün asgariye indirilmesi için gerekli önlemler alınır.”
“İdari nitelikteki cezalar:
Madde 20 - Gerçek kişilerden bu Kanunun;
d) (Değişik: 4/6/1936 - 3301/2 md.) 14 üncü maddesine aykırı davranışta bulunan ve önlemleri almayanlara 50 bin lira,
Para cezası verilir.
Yukarıdaki fiiller kuruluş ve işletmeler tarafından işlendiği takdirde; bu maddede belirtilen cezalar kuruluş ve işletmelere üç katı olarak, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 182 nci maddesi gereğince bilanço esasına göre defter tutması gereken kuruluş ve işletmelere ise bu cezalar beş katı olarak verilir.”
d) 87/12028 Karar sayılı Tüzük’te yer alan hükümler
“İdari ve Adli İşlemler
Madde 129- İzin belgesi sahiplerinin bu Tüzük hükümlerine aykırı hareketlerinin belirlenmesi halinde, aykırılığın giderilmesi için kendilerine yeterli süre verilerek uyarıda bulunulur. Ateşleyici yeterlik belgesi almış olanların bu Tüzük hükümlerine aykırı davranışlarının belirlenmesi halinde, bunun yinelenmemesi kendilerine yazılı olarak bildirilir.
Aykırılığın giderilmemesi veya aykırı davranışın yinelenmesi halinde, ilgililerin belgeleri, İçişleri Bakanlığı, belgeyi veren Valilik veya belgenin kullanıldığı yer Valiliğince geçici veya sürekli olarak geri alınır.
Aykırılığın suç oluşturması halinde, durum, Cumhuriyet savcılığına bildirilmekle birlikte belgeler geçici veya sürekli olarak geri alınır. Tüzüğün 129 uncu maddesine göre ilgililer hakkında süreli olarak patlayıcı madde işleriyle iştigalden men cezası verilir. Varsa belgeleri Emniyet Müdürlüğünce alıkonulur.”
Zaptetme
Madde 130- Belgesiz olarak üretildikleri, ithal edildikleri, taşındıkları, saklandıkları, depolandıkları, satıldıkları veya kullanıldıkları anlaşıldığından, Ceza Mahkemeleri Usulü Kanununun 90 ıncı maddesine göre zapt olunan patlayıcı maddeler, işlemi yapan memurca izin belgesi bulunan en yakın patlayıcı madde deposuna geçici olarak teslim edilir.
Zapt olunan patlayıcı maddelerin hazırlık soruşturması sırasında sulh hakimliğinden, son soruşturma sırasında da mahkemeden, soruşturma ve yargılamanın sonucu beklenilmeksizin satılmalarına veya uygun görülen bir mercie teslim edilmelerine karar alınması halinde, bu patlayıcı maddeler, ya kararda gösterilen mercilere teslim edilir veya patlayıcı madde satın alma, depolama ve kullanma izin belgesine sahip kişi ve kuruluşlara bu Tüzük hükümlerine göre izin alınarak satılır.
Satış ve bu husustaki işlemler, Suç Eşyası Yönetmeliğine göre yapılır.
e) 2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyat Kanunda yer alan hükümler.
Madde 14- Şehir ve kasabalarda gerek mesken içinde ve gerek dışında saat 24 ten sonra her ne suretle olursa olsun civar halkının rahat ve huzurunu bozacak surette gürültü yapanlar polisçe men olunur. Bu yasağı dinlemeyenler hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 183 üncü maddesine göre takibat yapılır.
Zabıtadan izin alınarak yapılacak düğün ve müsamere ve balolar bu kayıttan müstesnadır.
f) Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’nde yer alan hükümler
“Genel ilkeler
Madde 5 - Çevresel gürültünün kontrolüne ilişkin genel ilkeler aşağıda belirtilmiştir:
h) Patlayıcı, maytap ve benzeri şeyleri kullanmak, ateşlemek gibi benzeri faaliyetlerin kamuya açık alanlarda, yollarda ve oturma alanlarında yapılması yasaktır.
“Mülki amirlerce alınacak tedbirler
Madde 7 - Mahallin en büyük mülki amiri;
g) Bu Yönetmeliğin 5 maddesi (d), (h) ve (j) bentlerinde sıralanan alanlar dışındaki yerlerde;
1) Patlayıcı, maytap ve benzeri şeyleri kullanma, ateşleme ve benzeri faaliyetler,
2) …… aktivitelerinden, çevreye yayılan gürültü düzeyinin kontrol altına alınması için uygun alanların ve sürelerin belirlenmesiyle,
ilgili hususlarda gerekli tedbirleri alır.”
Gürültüye hassas kullanımlar için gürültü kontrolü
Madde 26- Gürültüye hassas kullanımlardaki çevresel gürültü esasları aşağıda belirtilmiştir….
h) Patlayıcı, maytap ve benzeri şeyleri kullanmak, ateşlemek gibi benzeri faaliyetlerin, çok hassas kullanımlardan itibaren en az 500 metre mesafede yapılması yasaktır. Bu mesafenin üzerindeki alanlarda söz konusu faaliyetlerden çevreye yayılan gürültü seviyesi Leq gürültü göstergesi cinsinden mevcut arka plan gürültü seviyesini 10 dBA’dan fazla aşamaz.
v 25/06/2002 tarih ve 2002/49/EC Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi yönetmeliği 07/03/2008 tarih ve 26809 sayılı Resmi gazetede yayımlanarak değiştirilmiş olup eski yönetmelikte 5. Maddelerdeki hususlar Yeni yönetmeliğin 26. Maddesinde belirtilmiştir.
“Yerleşim alanları ve yapılar için gürültü kontrolü ve yalıtım kriterleri
Madde 28 - Yerleşim alanlarındaki çevresel gürültü esasları ile yerleşim alanı içerisinde bulunan yapılardaki yalıtım kriterleri aşağıda belirtilmiştir.
h) Bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinin (g) bendinin (2) numaralı alt bendi ve 8 maddesinin (b) bendinin (6) numaralı alt bendi gereği belirlenecek alanlarda; patlayıcı, maytap ve benzeri şeyleri kullanma, ateşleme ve benzeri faaliyetlerden çevreye yayılan gürültü düzeyinin Leq cinsinden ölçülen mevcut arka plan gürültü düzeyini 10 dBA’dan fazla aşamaz.
“İdari Yaptırımlar
Madde 56 - Bu Yönetmelik hükümlerine aykırı davrananlar hakkında; 2872 sayılı Çevre Kanunu’nda öngörülen cezai hükümler ile idari yaptırımlar uygulanır.”